Jó-e a bekristályosodott méz?

Jó-e a kristályos méz?

A termelői méz kristályosodása természetes folyamat és pont.

Sajnos ezt azonban nem mindenki tudja és többször kaptunk már olyan kérdést, megjegyzést: „Miért kell cukrozni a mézet?” „Ez biztos, hogy valódi termelői méz? Nem hamisított?” "Ez nem is igazi méz, mert csupa cukor." Ilyenkor az ember (és az ember lánya is 😃) vesz egy nagy levegőt, és tart egy mini-kémiaórát.

A képen a pink-piros színért elnézést kérek: a gyerekek kérésének kellett engednem, mert szerintük ez így nagyon szuperül néz ki! 😍 

Először is tisztázzuk a szóhasználatot: előfordul, hogy „becukrosodott” méznek nevezzik a kristályos mézet. Ezt el kell felejteni, bár amint látni fogjuk, a cukornak van köze a folyamathoz 😉, csak éppen ez a kifejezés már magában hordoz egyfajta negatív értékítéletet. Legtipikusabb félreértés: a kristályos méz hamis, láthatóan becukrosodott, biztosan sok cukrot tettek bele.

Használjuk helyette nyugodtan a bekristályosodott (kristályos méz) vagy akár az ikrásodott (ikrás méz – a repceméz egyébként tipikusan ikrásra kristályosodik) kifejezést. Ha ezt tisztáztuk, akkor jöhet az információ!

 

Miért kristályosodik a méz?

A méz gyakorlatilag természetes cukor, víz és ásványok elegye.  A termelői méz több, mint 70%-a cukor (alapvetően glükóz és fruktóz), a víztartalma pedig 20% alatti (sűrűbb mézeknél 10% körüli).

Emlékszel még ugye, miért romolhat el a méz

A termelői méz kristályosodási folyamata alapvetően három tényezőtől függ:

 1. a mézben levő glükóz és fruktóz konkrét arányán, ugyanis a glükóz (szőlőcukor) segíti elő a kristályodást a vízoldhatósági tulajdonsága miatt. Ezt most itt  tovább nem részletezem, a kémiában jártasabbak úgyis ismerik a folyamatot, a laikusoknak – mint én c– bőven elég ennyi. Amelyik mézben több a glükóz, az gyorsabban kristályosodik. Minden nektár más-más glükóz-fruktóz összetétellel rendelkezik, ezért (is) eltérő az egyes mézfajták kristályosodási sebessége.
   
 2. tárolási hőmérséklet: ennek jelentőségére 2016. telén jöttünk rá, amikor hosszú hetekig nagyon-nagyon hideg volt. Pár üveg méz – helyhiány miatt – kint telelt és tavasszal meglepődve tapasztaltuk: bizony még az akácméz is elkezdett kristályosodni, miközben ugyanabból a hordóból származó, de a házban tárolt üveg ugyanolyan volt, mint kiüvegezéskor. Se túl hideg, se túl meleg nem jó a méznek, ezt nem szabad elfelejteni!
   
 3. a mézben levő „egyéb anyagok”: és most itt nem arra gondolok, hogy a kicsomagolás során belekerül valamilyen szennyeződés a mézbe (brrr 😡 ilyennek nem szabadna bekövetkeznie), hanem arra, hogy mivel nem filtráljuk a mézet (ha nem ismerős a kifejezés, ajánlom az előző bejegyzést 😇 ), a mézben maradnak apró, szabad szemmel nem vagy alig látható viaszdarabok, virágpor, stb. Ezek tömege gyorsíthatja a kristályosodás folyamatát.   

 

Milyen gyorsan kristályosodik a méz?

Attól függ… 😎 az előző bekezdésben leírt tényezők hatására változó hosszúságú a termelői méz kristályosodási folyamata. Nincs egységes kristályosodási idő, mindig attól függ, milyen nektárból "készült" a méz. 

Gyakorlati tapasztalatunk:

 • leggyorsabban kristályosodó mézünk a repceméz: pörgetés után 2-4 héttel már teljesen szilárd halmazállapotú lesz
 • napraforgóméz szintén gyorsan kristályosodik: 1-2 hónap és gyönyörű sárga, kristályos méz lesz az üvegben
 • virágméz kristályosodása attól függ, milyen virágokról gyűjtötték a nektárt a méhek. Van, hogy hamar – 1-2 hónap alatt – kristályosodik, van, hogy 4-6 hónap kell a kristályosodáshoz
 • gesztenyeméz, hársméz, facéliaméz, erdei méz lassan, 6-9 hónap alatt kezd el kristályosodni 
 • az akácméz pedig – helyes tárolás esetén – évekig folyékony marad

Nézd meg ezt a két, ugyanaznap (2017. október 8.) készített képet!

Az első képen napraforgóméz van, egyértelműen látszanak már a kristályok (egyszerűen imádom 😍), míg a második képen virágméz van, ami épp csak elkezdett kristályosodni, de már nagyon sűrű, nehezen folyik és nem lehet átlátni a mézen.

Kristályos napraforgómézVirágméz

 

Jó tanács!

Ha virágmézet, repcemézet, napraforgómézet veszel és folyékony, akkor mindenképpen kérdezz! Főszabály: ezek a mézek hazánkban gyorsan kristályosodnak! Kérdezz rá vásárlás előtt: miért folyékony? 

Ha meggyőző a válasz, akkor vedd meg! Ha nem, akkor inkább ne vedd meg, mert valószínűleg kihevített mézzel állsz szemben (emlékszel: 40°C fokos szabály!).

Mi lehet meggyőző? Néhány példa:

 • „nemrég pörgettük” – nézd meg a fenti felsorolásban a tapasztalati kristályosodási időket, nézd meg a képeket is és mindig vedd figyelembe, mikor vásárolod a mézet. Nyáron elfogadható, október után már gyanús válasz, mert méhész októberben már ritkán pörget mézet!😉
   
 • "többféle virágnektárt gyűjtöttek a méhek és van benne, ami lassítja a kristályosodást” – ezt ugye nem tudod ellenőrizni 😕. Kérdezhetsz még, de ahhoz már mélyebb biológiai és kémiai ismeretek szükségesek, hogy a válasz megfelelőségét értékelni tudd. Jó, ha tudod például, hogy a facélia (mézontófű), a bíborhere (és általánosan a herefélék), a vaddohány, a somkóró méze lassan kristályosodó fajta, ezért ha ezt vagy zömmel ezt gyűjtöttek a méhek a virágmézbe, akkor elfogadható a folyékony virágméz.
   
 • „a hordóban egy kicsit megmelegítettük a mézet, hogy üvegbe tudjuk tölteni” – na ezt fogod a legkevesebbszer hallani, noha valójában ez a leggyakoribb ok. 😎 A kérdés csak az, mennyire melegíti ki a méhész a mézet. Vannak olyan méhészeti eszközök, amelyek nagyon pontos hőfokszabályozóval vannak ellátva és így a méz nem károsodik. Vásárlóként ezt sem fogod tudni ellenőrizni elsőre. 😕 Általánosságban azt kell mondanom, a döntésed helyességét az idő mutatja majd meg. Ha a vásárlást követően – helyes tárolás mellett – 1-2 hónap múlva (már ha nem etted meg addig a mézet 😋 ) elkezd kristályosodni, akkor nem hevítették ki a mézet. 😃
   

Mit tegyél, ha bekristályosodott a termelői méz?

 • első és legfontosabb: ne dobd ki azzal a felkiáltással: "Becsaptak, hamis mézet vettem és nem is vásárlok többet ettől a termelőtől!" 😇 
   
 • nyugodtan fogyaszd el, semmi baja annak a méznek, csak a természet tette a saját dolgát.
   
  • kanalazd ki az üvegből, igazi csemege – én mondjuk a közepesen kristályos napraforgómézet és virágmézet szeretem a legjobban az íze és állaga miatt (de persze ízlések és pofonok, tudom 😃 )
    
  • használd fel sütéshez (mézeskalács, muffin, húspác, mézes sült hús) 
    
  • teába, kávéba is beleteheted. Figyelem, még néhányszor biztos leírom: nem a forró italba tesszük a mézet, hanem a langyosba, mert akkor marad meg a méz jótékony hatása!
    
 • készíts belőle bőrradírt (hamarosan hozok még további szépség-recepteket is, várod már, ugye? 😎)
   
 • végül pedig ha a folyékony mézet kedveled csak, akkor melegítsd meg. A direkt melegítést, a mikrózást nem ajánlom, mert ahogyan már írtam, a méz 40°C felett elveszíti az összes jó tulajdonságát, az édesítő erő marad, de a gyógyhatások megszűnnek.
   
  • a legjobb szerintem, ha fűtőtestre (kandalló cserépkályha, radiátor) helyezed és megvárod, míg szépen lassan felmelegszik a méz és visszaáll a folyékony halmazállapot. Ez értelemszerűen télen, fűtési szezonban működhet és akkor, ha van időd kivárni a folyamatot 😃 
    
  • melegvízes fürdőben (vagyis, amikor a tűzhelyen egy lábas melegvízbe beleteszed a mézesüveget és  melegíted) gyorsabban „kiolvad” a méz. Javasolnám azonban, hogy az üveget ne közvetlenül a lábas aljára tedd, hanem például egy hőálló műanyag karikára, mini-konzerves dobozra (légy kreatív), mert szerintem – de lehet, hogy ez csak az én saját agymenésem – az üveget a lábas alján ugyanúgy közvetlenül éri a hő és gyorsan felhevül a méz. A legjobb, ha gőz felett melegíted ki a mézet (lásd a képen), de tudom ez már macerásabb.

 Kristályos méz kimelegítése

  

Mi a tanulság?

 • A kristályos méz nem jelenti azt, hogy felcukrozta azt a méhész!!!
   
 • A kristályosodás a méz természetes tulajdonsága.
   
 • A különböző mézfajták eltérő módon és gyorsasággal kristályosodnak.
   
 • Ha nem kedveled a kristályos mézet, akkor az akácméz a Te mézed vagy pedig óvatosan melegítsd meg a bekristályosodott mézet és újból folyékony lesz.
   

 

Kérdésed van? Nyugodtan küldd el nekem Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. és válaszolni fogok! 


Kriszti, a méhészfeleség

Kriszti, a méhészfeleség

Vissza a Méhészfeleség blogja főoldalára

Fel