Az akácméz közkedvelt mézfajta, nem véletlenül lett Hungaricum.
Az akác Magyarország egyik legjobban mézelő növénye. A májusi akácvirágzás alatt intenzív akácillat érződik az akácligetek környékén, amely a méheket is az akácfákhoz csalogatja.
Milyen az akácméz?
- színe világos, a gyűjtőterülettől függően változhat az árnyalata a világossárgától a halványzöldig
- magas gyümölcscukor-tartalma miatt a legkevésbé kristályosodó mézünk, szobahőmérsékleten évekig "folyékony" marad
- aromája semleges, nem túl karakteres, lágy ízű
- illata az akácvirágot idézi
- a többi mézhez képest alacsony savtartalmú
Hatásai:
- fertőtlenítő hatása miatt köhögésre, torokfájásra, megfázásra, felső légúti megbetegedésekre
- immunrendszer erősítő magas vitamintartalma miatt
- gyomorsav túltengés miatti emésztési zavarokra
- méregtelenítő és májregeneráló
- kalciumtartalmának köszönhetően csonterősítő